Munkavállalás

GY.I.K.

A Gyakran Ismétlődő Kérdéseket válaszoltuk meg itt.

Van-e értelme kimennem angolnyelv-tudás nélkül?

Nincs. Nyelvtudás nélkül nem tanácsos az Egyesült Királyságba jönni munkavállalás céljából, mert az angolul nem vagy csak nagyon keveset beszélők nem fognak tudni elhelyezkedni. Kivétel ez alól, ha van olyan ismerősöd, aki be tud juttatni egy munkahelyre nyelvtudás nélkül.

Mennyi pénzzel menjek ki?

Azt javasoljuk, hogy minden kiutazó legaláb 4-6 hétre elegendő pénzt, azaz, minimum, £1000-ot hozzon magával a beköltözéskor fizetendő összegen felül. A szállás elfoglalásakor szobatípustól függően kb £200-£300költséggel kell számolni (erről bővebben a www.londonimagyarok.hu oldalon a "szállásaink/általanos információ a szállásainkról" fül alatt található tájékoztató). 

A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy ahol heti fizetés van, ott a próbaidő letelte utáni hétvégén még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott.

A gyakorlatban ez a következőt jelenti:

Vegyuk azt a példát, hogy a cég hetente fizet!

Első munkahét végén (a legtöbb helyen pénteken van fizetés) még nem kapsz fizetést.

Ledolgozod a következő hetet, s pénteken megkapod az elöző héten ledolgozott időszakra járó munkabért.

Innentől kezdve már nincs gond, hetente mindig kapja a fizetest. Az egy hét visszatartott keresetet akkor kapja meg amikor eljön a cégtől, s rendben megadta a felmondási időt.

Ahol kétheti vagy havi fizetés van, ott előfordulhat, hogy az első fizetést csak  egy hónap múlva kapja meg.

Milyen költségekkel számoljak?

Az alábbi kalkuláció minimális költségek figyelembevételével történt, s az egyén költekezési szokásai nagyban befolyásolják a kiadások tényleges összegét!

Heti költségek:

lakbér: £80
étkezés: £30
közlekedés: £20-35
telefon: £5
egyéb: £5 (tisztálkodó-és tisztítószerek, stb)
Összesen: £140-£155

A fenti kalkuláció minimális költségek figyelembevételével történt, s az egyén költekezési szokásai nagyban befolyásolják a kiadások tényleges összegét!

Ezért is nagyon fontos az, hogy anyagilag felkészülve jöjjön ki mindenki! 

A kiutazás előtt a magyar társadalombiztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni?
Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá,  így a magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számunk passzívvá válik. Amennyiben egy magyar állampolgár külföldön 2009. április 1-je előtt létesített munkaviszonyt, illetve valamilyen formában kint járulékfizető,  mindenképpen be kell jelenteni a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál a kinti járulékfizetése tényét és mikéntjét.
2009. április 1-jétől vagy utána létesített munkaviszony esetében azonban a bejelentést a munkába állást követő 15 napon belül kötelező megtenni.

 

Ha ügynökségen keresztül találok állást, ki lesz a munkáltatóm?

Az ügynökség. Ő ad munkaszerződést és ő fizeti a dolgozó után a járulékokat is.

 

Kell-e fizetnem az ügynökségnek munkaközvetítésért?

Nem. Az EU-ban munkaközvetítésért tilos pénzt kérni. Sem előre kérni, sem utólag, a fizetésből levonni.

 

Hogyan nyithatok bankszámlát es mik szükségesek hozzá?

Alap esetben a szemelyazonosságunkat és az egyesült királyságbeli lakcímünket kell igazolni. A gyakorlatban azonban, a legtöbb bank csak akkor nyit valakinek bankszámlát, ha az illetőnek van egyesült királyságbeli munkahelye. Nincs egységes álláspont a bankok, de még egy bizonyos bank különböző bankfiókjai között sem, így előre nem lehet tudni, hogy ki hol fog tudni bankszámlát nyitni. Először érdemes a lakóhelyünkhöz legközelebbi bankba bemenni, s ha nem nyitják meg a számlát, akkor másik banknál és/vagy bankfiókoknál próbálkozni. Lakásbérleti szerződést és/vagy hivatalos lakcímigazolót valamint útlevelet vagy személyigazolványt mindenképp vigyél magaddal. Ha már van munkahelyed, akkor a munkáltató által kiállított munkáltatói igazolásra is szükség lesz. Előfordulhat, hogy bizonyos bank (ok) és/vagy bankfiókok  csak útlevéllel rendelkezőknek nyitnak számlát (szemelyi igazolvánnyal nem), s a Barclays bank a lakcím igazolásán felül kér egy eredeti otthoni bankszámlakivonatot is az utolsó 3 hónapról.

 

National Insurance Number (N.I. szám)

Ez az adó- és társadalombiztosítási szám. Minden munkában álló személynek igényelnie kell, de az aktív munkakeresők is igényelhetik. Érdemes az országba érkezést követő roved időn belül időpontot igényelnünk az N.I szám interjúra, mert lehet, hogy csak az igénylés után pár héttel kap a jelentkező időpontot. Időpontot a 03456000643-as telefonszámon lehet igényelni. Számítsunk rá, hogy a hivás  kb 5-10 percig tart. Meg kell adnunk a teljes nevünket (ahogy a hivatalos iratainkban szerepel), állampolgárságunkat (kettős vagy többszörös állampolgároknak mindegyiket), születési dátumunkat, az Egyesült Királyságba való érkezésünk dátumát, egyesült királyságbeli teljes lakcímünket és preferenciánkat, ha van (pl: tolmácsot szeretnél, mozgássérült vagy stb). Tolmácsot ingyenesen biztosítanak, ha ezt az igényt valaki az időpontkérésnél jelzi.Az N.I szám és igénylése is ingyenes!

 

Feltétele-e az elhelyezkedésnek a bankszámla vagy az N.I. szám megléte?

Nem, N. I szám esetén, ha már legalább folyamatban van az igénylés (a jelentkező már rendelkezik időponttal és az időpontigénylésnél a jobcentre által kiadott referenciaszámmal).

 

Szükséges-e útlevel vagy elég a személyi igazolvány az Egyesült Királyságban?

A határátlépéshez bármelyik önmagában is elég, de bizonyos helyeken cask az útlevelet fogadják el, pl: néhány bankfiók. Előre nem tudja senki megmondani, hogy neked hol nyitnak számlát, és lehet, hogy pont az a bank nyitná meg, aki ragaszkodik az útlevélhez de, ha nincs útleveled, ők sem fogják.

 

Kell-e adóbevallást készítenem?

Ha alkalmazottként dolgozol, akkor nem, mert ez a munkáltató feladata.

 

Adózás
Amennyiben egy magyar állampolgár véglegesen hagyja el Magyarországot, személyi jövedelemadójának soron kívüli megállapítását egy e célra kiállított nyomtatvány benyújtásával igényelheti.
A nyomtatvány benyújtása után az APEH elkészíti az adóbevallását, amelyhez a szükséges dokumentumokat el kell juttatni az APEH területileg illetékes kirendeltségéhez.
Amennyiben egy magyar állampolgár csak ideiglenesen kíván az EU valamely tagállamában tartózkodni, az adóhatóság felé nincs bejelentési kötelezettsége.

 

Személyi jövedelemadó

Az Egyesült Királyságban az adóév az adott év április 6-ától a következő év április 5-ig tart.

2008. április 6-ától három kulcsos személyi jövedelemadó rendszer él a UK-ban.

 

Személyi kövedelemadó 2015/16-ra

Éves jövedelem                                  Személyi jövedemadó kulcs

£ 0 - £0 - 31,785                               20%

£31,786 - 150,000                            40%

£150,000+                                        45%

A személyi jövedelemadóról, az ahhoz kapcsolódó visszatérítésekről és kedvezményekről a brit adóhatóság oldalán olvashat részletesen.

Az adózással és családi támogatásokkal kapcsolatban praktikus információkat találhat az angol állampolgári tanácsadó szolgálat honlapján.

 

Általános forgalmi adó (Value Added Tax, VAT)

Az Egyesült Királyságban több áfakulcsot alkalmaznak. A normál áfakulcs 20 %.

Néhány termék esetében kedvezményes, 5%-os áfakulcsot alkalmaznak,

továbbá néhány termék áfamentes. További információ az alábbi

oldalon található.

 

Társasági adó

A társasági adó mértéke 28%, kisvállalkozások esetén 20%.

További kedvezményekről és feltételekről az alábbi oldalon tájékozódhat. 

 

Kell-e, illetve érdemes-e a magyar jogosítványt angolra cserélni?

Nem. Csak akkor, ha itt szeretnél autóbiztosítast kötni, vagy, ha soförként szeretnél elhelyezkedni. Mivel személyazonosításra is elfogadják megkönnyiti a bankszámlanyitást es egyéb hivatalos ügyek intézését, de arra érdemes figyelni, hogy legalább 2 hét (de lehet több is) mire megérkezik az angol jogosítványunk. A várakozási időn felül meg £50 + postaköltség díjjal is számolnunk kell.

 

Vezethetek-e magyar rendszámú autót Angliában?

Ha egyesült kiralyságbeli lakos vagy, vagy azzá válsz( munkát vállaltál) magyar rendszamú autót egy percig sem vezethetsz a UK területén, azt azonnal nyilvántartásba kell vetetni. Ez akkor is igaz, ha még (vagy épp) nincs munkád, de már van bankszámlád vagy N.I. számod, hiszen ezek már egyértelmű jelei annak, hogy nem turistaként tartózkodsz az országban. Amennyiben ezeknek nem teszel eleget, és brit lakosként továbbra is használod a járművet akár le is foglalhatják.
Bővebb információ magyarul a konzulátus honlapján olvasható: www.mfa.gov.hu/kulkepviselet/UK/hu/Konzu...etoi_jogositvany.htm

 

Táppénz

Minden hivatalos munkaviszonnyal rendelkező dolgozót megillet a “statutory sick pay”, aki legalább 4 napja beteg es minimum £107/hét keresettel rendelkezik. Ez azokra is vonatkozik, akik  közvetlen a megbetegedés előtt kerültek alkalmazásba. A tappénzt maximum 28 hétig folyósítja a munkáltató. Összege £85.85/hét. A folyósítás napja és módja megegyezik a munkabér fizetésével. A táppénzfolyosítás feltétele, hogy a munkavállaló jelezze a munkáltatónak, hogy beteg. A betegség jelentésének módjáról és idejéről a munkaszerződésből tájékozódhatunk. A munkáltató a betegség 8. napjától kérhet orvosi igazolást a munkavállalótól. Ha a munkavállaló nem jogosult táppénzre vagy a táppénz lejárt, a munkáltató köteles kiállítani egy SSP1-es nyomtatványt, melyben leírja, hogy miért nem jogosult a munkavállaló a táppénzre illetve, ha lejárt, akkor mikor járt le.

 

Bizonyítványok fordítása

Az európai uniós munkaerőpiac szokásos problémája a képzettség elismertetése egy másik országban. E probléma kezelésére hozták létre az európai információs központok hálózatát (ENIC), amely a nemzeti képzés-elismertetési információs központokra (NARIC) épül. A két szervezet minden tagállamban összevonva működik. Magyarországon a kérdés gazdája a jelenleg az oktatási tárcán belül működő Ekvivalencia és Információs Központ.

A brit oktatási, a kereskedelmi és ipari, valamint a munka- és nyugdíjügyi tárcák tájékoztatóiból kitűnik, hogy a brit munkaerőpiacon jelentkezők egy részének képzettségét automatikusan elfogadják, néhány szakipari területen pedig a szakmai területen szerzett tapasztalat magyar hatóságok általi igazolása esetén tekintenek el a nemzeti szakvizsga megismétlésétől.

Az egyetemi/főiskolai képzettséget igénylő szakmákban a megoldás közép- és hosszabb távon az EU-tagországok képzési követelményeinek közelítésében rejlik. (Eddig az Unión belül hét szakágazati iránymutatót sikerült összeállítani - az egészségügyi, állategészségügyi és építészeti terület szakmáira vonatkozóan.) A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez, amelyben brit szakmai tanácsokra, kamarákra és egyéb szakmai fórumokra testálják a munkavállaló képzettségének megítélését. Azt, hogy szakmája engedélyhez kötött-e, a magyar munkavállaló a www.dfes.gov.uk/europeopen honlapon keresztül érdeklődheti meg. Az engedélyező szakmai szervezetek tájékoztatást adnak a bemutatandó (hiteles fordítással ellátott) okmányok köréről. Az engedély kiadása díjköteles lehet. Fontos, hogy a működési engedély kiadását követően a munkavállalóra ugyanazok a helyi továbbképzési kötelezettségek vonatkoznak, mint a brit munkavállalókra - az anyagi vonzatokkal együtt.

A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bővebb információt a www.uknrp.org.uk honlap tartalmaz. Az Európai Unió által bevezetett magyarázó jellegű oklevél-kiegészítésről (certificate supplement) és az azt kiegészítő ún. „európai önéletrajzról” (European CV) a www.cedefop.eu.int/transparency honlapon olvashatunk részletesen.

Ez a tájékoztató a www.euvonal.hu weboldalrol szarmazik.

 

Óvoda és Iskola

Nem iskoláskorú gyermekek nappali elhelyezésének lehetőségei:

Children Centre: nappali gyermekfelügyeletet és fejlesztő oktatást nyújt 0-5 éves korú gyermekek részére. Ezen felül tanáccsal szolgálnak gyermekneveléshez, gyermekelhelyezéshez és különféle családok által igénybevehető szolgáltatásokhoz, pl: egészségügyi szolgáltatás gyermekek és családok részére, egészségügyi vizsgálat, védőnői szolgálat, segítségnyújtás szoptatáshoz. A nappali gyermekfelügyelet költségtérítéses, az egyes intézmények árai változóak. A children centre-ek az év 48 hetében, hétköznapokon, napi 10 órában fogadják a gyermekeket.

Day nursery, Nursery class, nursery school: Többségében magán üzemeltetésűek, s az árak intézményenként változnak. A day nursery-k általában 0-5 éves gyermekeket fogadnak, hétköznapokon 09.00-15.30-ig iskolai időszakban(sok közülük hosszabb nyitvatartással üzemel  és a szünidőkben is nyitva tart), míg a nursery class-ok es nursery school-ok 3-5 éves korú gyermekeket várnak hétkoznapokon 09.00-15.30-ig  iskolai időben. A gyermekek létszáma 20-26 fő körül szokott lenni, amelyre a nursery classok és nursery schoolok esetében 2, míg a day nursey-k esetében több gyermekfelügyelő jut.

Toddler Group: 5 éven aluli gyermekeket és szüleiket várják kötetlen foglalkozásokra. A gyermekeknek lehetősegük van más gyermekekkel játszani, s a szülőknek is lehetőségük van más szülőkkel találkozni.

Pre-school and playgroup: általában minimális költségtérítést kérnek, de vannak  köztük ingyenesek is. 3-5 éves gyermekeket fogadnak, de némelyikük már 2 éves kortól is elérhető. Iskolai időszak alatt heti 2-3 napon, naponta 3-4 orában tartanak nyitva. A gyermekek 10-20 fős csoportokba kerülnek, ahol 8 gyermekre jut 1 gyermekgondozó.

Reception class: 4-5 éves gyermekeknek(akik még nem iskolakötelesek) biztosítanak iskolai felkészítést. Kezdetben általában fél naposak a foglalkozások, majd folyamatosan kibővülnek egész napossá.

Out-of school vagy kids club: iskoláskorú gyermekek részére biztosítanak játszási-és tanulási lehetőséget iskolai időszakon kívül.

Nanny: a szülők otthonában  vállalja bármilyen korú gyermek felügyeletét. Ha a szülőknek egynél több gyermeke van, akkor a költségek szempontjából célszerűbb lehet Nanny-t fogadni, mint Nursery-be íratni a gyermekeket. Míg a Nursery-ben a gyermekek után fejenként van meghatározva a költségtéres díja, a Nanny-k esetében ha van is eltérés a díjazásban a gyermekek létszámától függően, az lényegesen kisebb.

Childminder: regisztrált gondozók, akik a saját otthonukban vállalják 0-12 éves korú gyermekek  felügyeletet. Maximum 6 gyermekre vigyázhatnak 8 éves kor alatt, de ezek közül csak 3 lehet 5 évesnél fiatalabb.A szülöknek lehetőségük  van fel vagy egész napos elhelyezést kérni a gyermekük számára. Az egyes childminderek elérhetősége (amikor a gyermekeket tudjak fogadni), illetve áraik elég változóak. Egyes childminderek esti, éjszakai es hétvégi felügyeletet is vállalnak.

Előnye:

kis létszámú csoportok (így minden gyermekre több figyelem jut), a gyermekek otthoni környezetben vannak, gyakran mennek ki a szabadba, pl: jatszótérre. A childminderek figyelembe veszik a  szülök egyéni nevelési módszereit és a gyermekek napi szokásai (étkezés, alvás stb.) is. A childminderek alkalmasságát a helyi önkormányzat folyamatosan ellenőrzi és felügyeli.

Hátránya:

a childminder betegsége es szabadsága alatt nincs aki helyettesitse

A lakóhelyhez legközelebb eső intézmények keresése: www.childcarefinder.direct.gov.uk/childcarefinder .

Minden óvodáról, iskolárol és gyermekfelügyelőről hivatalos jelentést készít az OFSTED. Ez az úgynevezett OFSTED report, melyből részletes leírást kaphatunk az adott intézményről vagy gyermekfelügyelőről. Az OFSTED report nagy segítségünkre lehet amikor kiválasztjuk, hogy melyik óvodára vagy gyermekfelügyelőre bizzuk gyermekeinket. A megfelelő gyermekfelugyelő vagy óvoda kiválasztása előtt mindenképp érdemes megnéznünk az adott intezmény/személy OFSTED jelentesét.

OFSTED jelentés a következő weboldalról érhető el:

http://www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report

Ingyenes, reszidos “early learning”  hely: minden Angliaban elo 3-4 eves gyermeket megillet 15 ora/het  “early learning” 38 het/ev-en at a kovetkezo intezmenyekben:

  • Nurseries
  • pre-schools
  • childminders
  • private nursery schools, maintained nursery schools and nursery classes (iskolahoz tartozo)
  • pre-schools es playgroups
  • primary school reception classes (olyan iskolaban, ahol 4 eveseket is fogadnak)
  • Children's Centres

 Iskolák, óvodák, gyermekfelügyelők megtaláhatók a www.direct.gov.uk/en/Diol1/DoItOnline/DG_10034063 weboldalon.

 A jogosultság ideje:          

Ha a gyermek született:

Jogosult a következő dátumtól:

1 April and 31 August

A 3. születésnapját követő szeptember 1-től iskolaköteles koráig

1 September and 31 December

A 3. születésnapját követő január 1-től iskolaköteles koráig

1 January and 31 March

A 3. születésnapját követő április 1-től iskolaköteles koráig

 

Iskolák

Minden 5. életévét betöltött gyermek iskolaköteles. Az iskolakötelesség felső határa a betöltött 16.életév.

Iskolatípusok korosztályonként:

4-5 évesen: Reception Class

5-11 eves korig: Primary school (általános iskola)

12-16 éves korig: Secondary school ( szakközépiskola)

16 eves kor felett: College (felsőfokú szakképesítés) vagy University (egyetem)

Az oktatas minden állami intézményben ingyenes.

Beiskoláztatás menete:

Beiskoláztatás menete:
Minden szülőnek, aki a gyermekét szeretné beiskoláztatni jelentkezést kell benyújtania a helyi önkormányzatnál. Az ön lakhelyéhez legközelebbi önkormányzat elérhetősége megtalálható a http://local.direct.gov.uk/LDGRedirect/Start.do?mode=1 weboldalon.

A legtöbb önkormányzatnál lehetőség van online jelentkezni. Ez amellett, hogy kényelmes és gyors módja az iskolai jelentkezésnek, lehetőséget nyújt arra, hogy a jelentkezési határidő lejártáig bármikor módósítsa a szülő a kiválasztott iskolákat, egy korábban rosszul megadott személyes adatot vagy akár egy időkőzben bekövetkezett lakcímváltozást.

Az első lépés, hogy a szülő kiválasztja, hogy melyik iskolába szeretné beíratni gyermekét. A lakóterületéhez közeli általános- és szakközépiskolák listája beszerezhető a helyi önkormanyzatnál, illetve megtalálható a www.schoolsfinder.direct.gov.uk weboldalon.

A jelentkezési lapon maximum 6 iskola jelölhető be. A jelentkezési lapon az első helyen azt az iskolát kell feltüntetni, amelybe a leginkább szeretné a szülő a gyermekét járatni, a hatodik helyre azt, ahova a legkevésbé. Érdemes minden helyre kiváló vagy jó OFSTED jelentéssel rendelkező iskolát választanunk, így akkor is jó intézménybe kerül a gyermek, ha az iskolák telítettsége miatt nem az első helyen megjelölt helyre veszik fel, hanem a lista hátrábbi helyén szereplő iskolába.

Mielőtt kiválasztaná melyik iskolába szeretné beíratni gyermekét, célszerű minél több információt begyűjteni a környéken lévő iskolákról. Minden óvodáról, iskoláról és gyermekfelügyelőről hivatalos jelentést készít az OFSTED. Ez az úgynevezett OFSTED report, amelyben részletes leírást olvashatunk az adott intézményről vagy gyermekfelügyelőről. Ez a riport nagy segítségünkre lehet amikor kiválasztjuk, hogy melyik óvodára vagy gyermekfelügyelőre bízzuk gyermekeinket, ezért a megfelelő gyermekfelügyelő és/vagy óvoda kiválasztása előtt mindenképp érdemes megnéznünk az adott intezmény/személy OFSTED jelentesét.
OFSTED jelentés a következő weboldalról érhető el az adott intézmény nevének megadásával:
http://www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-repor

Az OFSTED jelentéseken mellett érdemes olyan szülők véleményét is kikérni, akik gyermeke már az ön által kiválasztott iskolák valamelyikébe jár.

Nem kötelező 6 iskolát megjelölni a jelentkezési lapon, de érdemes. Amennyiben csak 1-2 iskolát jelöl meg a szülő, és ezek egyikében sincs hely, akkor az önkormányzat javasol intézményt a gyermeknek, és előfordulhat, hogy az így felajánlott iskola gyengébb vagy rosszabb, mint amit a szülők szeretnének választani a gyermeküknek.

A jelentkezési határidő lejárta után pár hónappal az önkormányzat értesítést küld a szülőknek, hogy melyik iskolában tudják fogadni a gyermeket és mit kell tennie a továbbiakban. Az önkormányzatok weboldalán megtalálható az a dátum, amikortól megtekinthető, hogy melyik iskolába nyert felvételt a gyermek.

A jelentkezések határideje általában minden év január 15-e (mostani jelentkezések esetében 2013. január 15.), de pontos információt cask az önkormányzat tud adni. 

Házbérlés

Ahhoz, hogy az Egyesült Királyságban házat/lakást bérelhessünk különböző feltételeknek kell megfelelnünk. Ezek az elvárások ügynökségről ügynökségre változnak, de általánosságban a következőkre szükség lesz:

Landlord Reference (Referencia korábbi /egyesult kiralysagbeli főbérlőtől): a főbérlő és/vagy az ügynökség ebbol tudhatja meg, hogy mennyire volt megbízható lakó korábban a leendő bérlő. Többek között kiderül, hogy a korábbi bérlés esetén előfordult-e késedelmes fizetés vagy okozott-e bármilyen kárt az ingatlanban az adott szemely.

Credit Check (banki referencia): az egyesult királyságbeli bankunk által kiadott adatok alapján a főbérlő és/vagy az ügynökség ebből szintén képet kap a leendő bérlő megbízhatóságáról.

Employment verification/reference (Munkáltatói igazolás): az ingatlantulajdonosok nem adnak ki olyan személynek ingatlant, akik nem képesek kifizetni a lakbért. A főbérlők garanciát szeretnének kapni arra, hogy az a személy akinek az ingatlant bérbe adják legalább egy éve biztos munkahellyel rendelkezik. Vannak főbérlők, akik 1 évnél kevesebb ideje egyazon munkahelyen dolgozó személyeket is elfogadnak bérlőnek.

Personal reference (személyi referencia): ez a leendo bérlő jó hírnevet bizonyítja. Ezt a referenciát bárki kiállíthatja aki a leendő bérlőt legalább 3 éve ismeri és nem áll vele rokoni kapcsolatban.

Anyagiak: általában 1 honap lakbért es 1 hónap depozitot kell befizetni a szerződés alirásakor. Ezeken felül egyes ügynökségek még külön költségeket is felszámolnak, pl: check-in-, check out díj, adminisztrácios költség stb.A lakásbérleti szerződés a bérlőo és a lakás tulajdonosa közötti megegyezés. A szerződés kötődhet szoban vagy írásban. A későbbi konfliktusok elkerülése érdekében mindenképp javasolt írásbeli szerződést kötni.

Brit állampolgárság megszerzése
Huzamos tartozkodás az Egyesült Királyságban

Magyar állampolgárok 2004. május 1-jétől korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben a) igazolt munkaviszonyuk van, vagy b) igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociálpolitikai juttatásokért. A megfelelő anyagi háttér egyesült királyságbeli bankszámlával, vagy egyesült királyságbeli címre rendszeres átutalást igazoló külföldi bankszámla-kivonattal igazolható. Alaphelyzetben tehát, ha valaki itt dolgozik vagy él, nem szükséges tartózkodási engedélyt kérnie, s nem kell bejelentkeznie a rendőrségen sem. (Az Egyesült Királyságban jelenleg nincs kötelező lakcím-bejelentési kötelezettség, központi lakcímnyilvántartás, s nincs személyi igazolvány sem.)
A szabad mozgás és tartózkodás joga hasonlóképpen megilleti az Európai Gazdasági Térség tagállamai (European Economic Area), valamint Svájc állampolgárait es az őket kísérő vagy hozzájuk csatlakozó és harmadik ország állampolgárságával rendelkező családtagjaikat is, az alábbiak szerint:
EGT családi engedély (EEA Family Permit)

Ha Önnek, mint magyar állampolgárnak más állampolgárságú családtagja van (házastárs, illetve élettárs; 21 éven aluli, eltartott gyermek vagy unoka; szülő vagy nagyszülő), aki Önt kíséri vagy Önhöz csatlakozik, hogy együtt éljenek az Egyesült Királyságban, számára a beutazást megelőzően ún. EGT családi engedélyt kell kiváltani, amennyiben nem az alábbi országok állampolgára: az Európai Unió 27 tagországa, Norvégia, Izland, Liechtenstein, Svájc. Az EGT családi engedélyt az Egyesült Királyság legközelebbi külképviseletén ingyenesen lehet igényelni. (Az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai ugyanis a magyar állampolgárokhoz hasonló elbánásban részesülnek.)
Regisztrációs igazolás (Registration Certificate)

12 hónap folyamatos és regisztrált tartózkodás után a magyar állampolgár regisztrációs igazolást kérhet a brit hatóságoktól, amely megerősíti az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országok – így Magyarország – állampolgárainak azon jogát, hogy az Egyesült Királyság területén huzamosabb ideig szabadon tartózkodjanak, munkát végezzenek. (Nem azonos a munkavállalói regisztrációnál kapott igazolással.)
A tartózkodás bejelentése – miként a munkavállalói regisztráció is – lényeges lehet a későbbi letelepedés (huzamos tartózkodás) feltételeinek teljesítéséhez, de akár ingatlanvásárlásnál stb. is hasznos lehet. (A korábban kiállított tartós tartózkodási engedély (residence permit) érvényessége időtartamáig egyenértékű az újabban bevezetett regisztrációs igazolással.)
A regisztrációs igazolás a brit bevándorlási hivatal honlapjáról letölthető EEA1 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezhető. A kérelem postán beküldhető a brit belügyminisztérium illetékes irodájába:
Home Office
European Applications EEA1
PO Box 306
Dept 45
Liverpool L2 0QN

vagy benyújtható személyesen, előzetes időpont-egyeztetést követően a

 

Határőrizeti és Bevándorlási Hivatalban:
European Applications
UK Border Agency
Lunar House
40 Wellesley Road
Croydon CR9 2BY
Telefonszám: 0870 606 7766 (Immigration Enquiry Bureau)
Tartózkodási kártya (Residence card), családtag tartózkodási bélyeg (Family Member Residence Stamp)
Magyar állampolgárként Ön ugyancsak 12 hónap folyamatos és regisztrált munkaviszonyt követően – a tartózkodásról kiállított regisztrációs igazolás birtokában – igényelhet nem-EGT-tagországbeli családtagja számára tartózkodási kártyát (Residence Card, ld. EEA2 formanyomtatvány). Ha Ön még nem töltötte ki a 12 hónapos időszakot, ún. családtag tartózkodási bélyeget (Family Member Residence Stamp) kérhet nem-EGT-beli családtagja számára (ld. FMRS formanyomtatvány). Mindkettő előnye, hogy nem szükséges minden ki- és beutazáshoz EGT családi engedélyt kérni.

Huzamos tartózkodás (Permanent Residence)
A magyar állampolgárok és családtagjaik öt év jogszerűen és megszakítás nélkül az Egyesült Királyságban töltött idő után a huzamos tartózkodás megerősítését kérhetik a brit hatóságoktól. A jogszerűen – pl. munkavállalási engedéllyel – az EU-csatlakozás előtti időszakban itt tartózkodó magyar állampolgárok a 2004. május 1. előtti időszakot beleszámíthatják az ot évbe. A tanuló státuszban e dátumot megelőzően itt tartózkodók tanulmányi ideje ugyanakkor nem számítható be.
A huzamos tartózkodás megerősítését (confirmation of permanent residence) magyar állampolgár az EEA3 formanyomtatvány benyújtásával kérvényezheti a brit bevándorlási hivatalnál. Ehhez szükséges bizonyítani, hogy az Egyesült Királyságban legalább öt év alatt folyamatosan igazolt munkaviszonnyal rendelkezett, egyéni vállalkozóként működött, tanulmányokat folytatott vagy önfenntartóként – a megélhetéshez szükséges anyagi háttér meglétét bizonyítva – élt.
A kérelmeket – az EEA1 nyomtatvány kivételével – a brit belügyminisztérium Határügynökségéhez az alábbi címre kell beküldeni: European Applications, UK Border Agency, Lunar House, 40 Wellesley Road, Croydon CR9 2BY.

Állampolgárság (British Citizenship)

A magyar állampolgárok 5+1 év jogszerű és megszakítás nélküli, az Egyesült Kiralyságban töltött idő után igényelhetik a brit állampolgárságot.
A jelentkezés beadása előtt a következő feltételeknek kell megfelelni:
18 vagy afölötti életkor§
Cselekvőképesség§
A jelentkező a későbbiekben is az Egyesült Királyságban szándékozzon§ élni vagy továbbra is a korona szolgálatában álljon egy olyan nemzetközi szervezet munkatársaként, melynek az Egyesült Királyság is tagja, vagy egy az Egyesült Királyságban alapított cégnek vagy egyesületnek dolgozzon.
Elfogadható angol nyelvtudás§
Elégséges tudással kell rendelkezni az Egyesült Kiralyságban való életről!§
A nyelvtudást es az Egyesült Kiralyságbeli életről rendelkező tudást a következő módokon lehet bizonyítani:
Elfogadható szintű nyelvtudás esetén a „Life in the UK „ vizsgát kell sikeresen teljesíteni.§
Elégséges nyelvtudás hiányában be kell iratkozni egy ESOL angol nyelv- és állampolgársági tanfolyamra, s ott legalabb egy szinten sikeres vizsgát kell tenni!
Amennyiben az igénylő a fenti kettő közül bármelyiknek már korábban§ eleget tett a jelentkezés beadására, akkor semmi más teendoje nincs, mint a jelentkezési lap 1.22-es részében kipipálni a megfelelő helyen.
Jó hírnév§
Megfelelés a tartózkodási előírásoknak§
Brit állampolgársággal kapcsolatosan bővebb információ kapható a www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/ weboldalon.

A fenti információk egy része a londoni magyar nagykövetség weboldaláról származik!

 

Egészségügyi dolgozóknak milyen papirok szükségesek?

Azoknak a nővéreknek és ápolóknak, akik Angliában a szakmájukban szeretnének dolgozni , NMC regisztrációra van szükség. Az NMC ügyintézését érdemes még Magyarországról elkezdeni’

Szükséges dokumentumok:

-Magyar erkölcsi bizonyítvány angolra fordíttatva
-jó hírnév igazolás az EEKH-tól. Javasolt angolul kérni, hogy ne kelljen a fordításért külön fizetni
-konformitást tanúsító hatósági bizonyítvány. Ezt is érdemes angolul kérni, hogy elkerüljük a fordítás költségét.

-anyakönyvi kivonat (érdemes megigényelni az újat mert az már nemzetközi formátumú és nem kell fordíttatni)
-útlevél vagy személyi igazolvány közjegyzővel hitelesített fénymásolata
-bizonyítvány/diploma közjegyző által hitelesített másolata angolul és magyarul is


Jelentkezési csomag igényelhető: forms.nmc-uk.org/Forms/eurequest
Ez a csomag tartalmazni fog formanyomtatványokat, melyeket ki kell tölteni és egy útmutatót is. Az EEkh-nak és a háziorvosodnak alá kell írnia és le kell pecsételnie a megadott helyeken.

 

Ez az információ a www.londonimagyarok.hu fórumról származik Sós Beatrixtól (rezi3)!

Nagyon szépen köszönjük a témák kidolgozásához nyújtott segítséget minden érintettnek!

Bejelenetkezés