Egyéb szolgáltatások

Az ingatlanok bérbeadása mellett fontosnak tartjuk, hogy ügyfeleinknek olyan egyéb, INGYENES szolgáltatásokat is kínáljunk, melyek segítséget nyújtanak a londoni élet megalapozásához és azt követően is.

  • segítség az önéletrajz elkészítésében

Az ügyfeleink által elkészített angol nyelvű önéletrajzot mi átnézzük, s amennyiben úgy ítéljük meg, hogy az itt használt és elvárt önéletrajzi formáktól eltér az ügyfelünk által készített angol nyelvű önéletrajz, javaslatot teszünk javításra. Amennyiben ügyfelünk elfogadja a javaslatokat, akkor ezeknek megfelelően javítjuk az önéletrajzot.

Mindenképp érdemes már a kiérkezés előtt igénybe venni ezt a szolgáltatásunkat, mert így a megérkezést követően már csak az angol címüket és telefonszámukat kell beírni, s azonnal lehet kezdeni a munkakeresést.

Reményeink szerint, ez a változtatás hozzájárul lakóink minél előbbi sikeres munkábaállásához! Mindazon ügyfeleink, akik már korábban leadták szállásfoglalásukat élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A szolgáltatás keretében a leendő lakóink által elkészített angol nyelvű önéletrajzot átnézzük, s amennyiben nem felel meg teljes egészében az angol önéletrajzírási szabályoknak, javaslatot teszünk változtatásra. Amennyiben ügyfelünk egyetért, elvégezzük a szükséges módosítást.

Önéletrajzminta egy kicsit lejjebb, itt az oldalon található. Az önéletrajz formája szabadon választott, nem kell az általunk csatolt mintával megegyeznie, a lényeg, hogy jól tagolt és áttekinthető legyen, a személyes adatok közül csak a nevet, címet, email címet és telefonszámot, a karriertörténetet (a betöltött pozícióban végzett feladatokat)és az iskolai végzettségeket tartalmazza.  Kérjük, hogy aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, mind az angol, mind a magyar nyelvű önéletrajzát küldje el következő email címre: info[at]lettingbase[dot]com

Fontos, hogy az önéletrajz legyen

- jól áttekinthető,

- pozitív,

- rövid (1-2 oldalnál nem hosszabb;  bizonyos esetekben azonban, indokolt lehet  a két oldalnál hosszabb önéletrajz is.),

- kizárólag valós adatokat tartalmazzon,

- emelje ki a jelentkező erősségeit és elért eredményeit, valamint, keltsen jó benyomást a munkakeresőről.

Az alap forma a következőket tartalmazza:

- Személyes adatok közül a név, cím, telefonszám és email cím. Születési dátumot, nemzetiséget és egyéb személyes adatot, a diszkrimináció elkerülése vegett NEM KELL és NEM JAVASOLT feltüntetni,

- „Personal Profile”, mely a jelentkező legjobb tulajdonságait emeli ki. Erre a részre érdemes különös hangsúlyt fektetni, mivel ezzel tudja a jelentkező „eladni” magát.

- Karrier történet, a legutóbbi munkával kezdve és kronológiailag visszafele haladó sorrendben. Fel kell tüntetni a dátumot, a cég nevét,  a várost és országot, a betöltött pozíciót és pontokba szedve a pozícióban végzett munkafeladatokat! Érdemes legaláb 3-6 pontban felsorolni a végzett feladatokat.

- A pályázott pozícióhoz vágó korábbi munka során elért eredmények, sikerek.

- Iskolai végzettségek felsorolása a legmagasabb végzettseggel kezdve a középfokú végzettségig bezaróan. Általános iskolát nem kell feltüntenti! Fel kell tüntetni az iskola nevét, a várost és országot, ahol az iskola található és a megszerzett végzettséget!

- Érdeklődési kör, amennyiben a pályázott pozíció szempontjából fontos.

  • N.I szám interjúra időpontkérés - az igénylőnek minimum 24 órája a UK-ben kell tartózkodni az időpont igénylésekor.

Feltétlenül szükség van az N.I szám kiváltására, hiszen erre fizetjük a társadalombiztosítási járulékot és ez biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást az Egyesült Királyságban.

A számot egy személyes interjún való megjelenést követően állítják ki a jogosultaknak. Mindenki jogosult a kártyára, aki életvitelszerűen, munkavégzés céljából szeretne az országban élni. A kártyára való jelentkezés leghamarabb az Egyesült Királyságba érkezést követő 24 óra múlva intézhető a 08001412075-ös telefonszámon. Míg korábban heteket is kellett várni az interjúra, mostanában már rugalmasan, sokszor 1-3 napon belül időpontot kapunk, de időnként (amikor több jelentkező van az egyes munkaügyi irodáknál) továbbra is lehet 1-2 hét. Az interjúhoz alapfokú angol nyelvtudás elegendő szokott lenni, de ha ennél alacsonyabb szintű a nyelvtudásunk, vagy bizonytalanok vagyunk szóban, akkor kérhetünk ingyenes tolmácsot az interjú időpontjának igénylésekor. Az interjúhoz szükségünk lesz útlevélre vagy személyigazolványra, a lakcím igazolására (pl: lakásbérleti szerződés) és az időpontkéréskor megkapott referenciaszámra.

A sikeres interjút követően, általában, kb 4-6 hét múlva kapjuk meg az N.I. számunkat. Mielőtt bárki azt hihetné, hogy akkor addig nem is dolgozhat, míg meg nem érkezik az N.I. száma, mindenkit megynyugtatunk, hogy ez nem így van. A munkáltatók az esetek döntő többségében elfogadják, ha valaki időpontot kapott (amit igazolni tud az interjú időpontjának igénylésekor kapott kapott referenciaszámmal) N.I. szám interjúra. Természetesen, előfordulhat, hogy egy munkáltató (jogtalanul) ragaszkodik ahhoz, hogy csak olyat hajlandó alkalmazni, akinek már megérkezett az N.I. száma, de nem ez a jellemző.

Ingyenes szolgáltatásunk keretében minden ügyfelünk részére megkérjük az időpontot N.I. szám interjúra. Ennek mentee:

Minden igénylőnek minimum 24 órája a UK-ban kell tartózkodni az N.I. interjú időpontjának igénylésekor. Ez azt jelenti, hogy előre (az Egyesült Királyságba érkezést megelőzően) nem tudunk senkinek időpontot kérni, mert erre a helyi szabályozás erre nem ad lehetőséget.

Ennek megfelelően, ügyfeleinknek a megérkezésüket követően tudunk leghamarabb segíteni az N.I. szám ügyintézésében. Szolgáltatásunk keretében az ügyfelünk megérkezésének napján megkérjük, hogy töltsön ki számunkra egy nyomtatványt, melyen az N.I. szám interjú időpontkéréshez szükséges adatokat kérünk megadni ( teljes név, családi állapot, állampolgárság/ok/, születési idő, UK lakcím, UK telefonszám, UK-ba érkezés ideje, korábban igényelt-e már N.I. számot /ha igen, akkor a korábbi lakcim és referenciaszámra is szükség lesz/, illevtve, hogy szeretne-e tomácsot kérni az igénylő az interjúhoz /szükség és kérés esetén ingyenesen biztosít a munkaügyi központ telefonos tolmácsot-az interjú egy alapfokú angol nyelvtudással gond nélkül teljesíthető, ígz tolmácsot annak javaslunk, akinek az angol nyelvtudása az alapfokot sem éri el/. Az ügyfelünk megérkezését követő munkanapon  felhívjuk a munkaügyi központot (ők adnak időpontot és bonyolítják le az interjút), s időpontot kérünk ügyfelünk részére az N.I. szám interjúra. A telefonos időpontkéréskor meg kell adnunk a fentebb említett/az igénylő által a nyomtatványunkon megadott adatokat. Ügyfelünk adatainak megadását követően kapunk egy referencia számot és megkapjuk az interjú időpontjának és helyének adatait. Miután minden adatot megkaptunk, emailben átküldjük ügyfelünk számára az interjú részleteit (referencia szám, interjú ideje és helye) és egy rövid tájékoztatót arról, hogy mit kell majd magával ninnie-e az interjúra.

Az N.I. számot tartalmazó level az interjút követő 4-6 héten belül fog megérkezni.

 

  • tájékoztatás a  bankszámlanyitás lehőségeiről

Bankszámlát nyitni Angliában legtöbbször nem egyszerű, s Londonra ez talán méginkább igaz. A bankszámlanyitáshoz a legtöbb bank a lakcímünk igazolása mellett vagy az alkalmazotti viszony igazolását és/vagy az igénylő nevére és lakcímére szóló közüzemi számlákat kér. Mivel, a legtöbb újonnan Londonba (de akár az Egyesült Királyság más részeibe) érkező az itteni lakás árak, és a bérlési feltételek miatt kezdetben csak szobát tudnak bérelni, nem rendelkeznek számlákkal, hiszen a közüzemi számlák ebben az esetben nem a lakók nevére szólnak. A munkaviszony egy  munkaszerződéssel vagy munkáltatói igazolással, a lakcím pedig egy lakásbérleti szerződéssel bizonyítható.

Jó tudni 1.

Abban a pillantban, hogy egy munkavállaló elfogad egy állásajánlatot, szerződés jön létre közte és a munkáltató között. Az Egyesült Királyságban a munkáltatói szerződés egyaránt köthető írásban vagy szóban. A munkáltató nem köteles írásos munkaszerződést adni a munkavállalónak, de a munkáltatónak az Egyesült Királyságban a munkavállaló munkába állását követő 2 hónapon belül köteles írásos munkáltatói nyilatkozatot adni a munkavállalónak. Tehát, ha nem kapunk egyből, vagy akár pár nap/hét múlva munkáltatói nyilatkozatot vagy munkaszerződést, az nem azt jelenti, hogy illegálisan dolgozunk, vagy, hogy a munkáltató megszegi a törvényt. Amennyiben nem kapunk egyből munkaszerződést, kérjük meg a munkáltatót, hogy írjon egy munkáltatói igazolást, hogy bankszámlát tudjunk nyitni.

Jó tudni 2.

Bankszámla hiányában is el lehet helyezkedni (újabb tévhit, hogy addig nem lehet munkát találni, míg nincs bankszámla), DE amint felvételt nyertünk valahova, kezdjük el intézni a bankszámlanyitást, hogy az első fizetés idejére már rendelkezzünk vele és a munkáltató tudja utalni a fizetést. Azon ügyfeleinknek, akik már rendelkeznek munkahellyel, a szerződött bankunk egyik fiókja minden probléma nélül megnyitja a bankszámlát (amennyiben a munkavállaló tudja igazolni a munkaviszonyát és személyi azonosságát és nincs semmilyen negatív banki múltja). Lakóink részére hivatalos lakásbérleti szerződést és lakcímigazolást adunk, amit a HSBC Bank kilburni fiókja minden további nélkül elfogad.

Jó Tudni 3.

Londonban jellemző, hogy a bankfiókok, csak a velük szerződésben lévő ingatlanirodák lakásbérleti szerződését fogadják el. Ennek megfelelően, ha egy cég egy adott bank adott fiókjával áll szerződésben, akkor az a nevezett fiók megynyitja az ingatlaniroda ügyfeleinek a bankszámlát (a fentiek szerint), DE ugyanazon bank másik fiókja már nem.

Bővebb információ a különböző bankszámlatípusokról: www.hsbc.co.uk/1/2/current-accounts 

 A bankszámlanyitáshoz ügyfeleink részére kiállított lakcímigazoló az albérleti szerződéssel együttesen hivatalos, a bankok által is elfogadott dokumentumnak számít.  Segítségével könnyebben nyithatunk folyószámlát a legtöbb , a fentebb említetten kívüli bankfiókban is.Felhínánk azonban mindenki figyelmét, hogy néhány bank és/vagy bankfiók kizárólag a velük szerződésben álló cégek lakásbérleti szerződését és lakcímigazolóját fogadja el. Mi a HSBC bank camdeni fiókjával vagyunk szerződésben, így ez a bank minden lakónknak nyit bankszámlát, de előfordulhat, hogy ugyanez a bank más fiókja(i) nem fognak ügyfeleinknek számlát nyitni, mert mi azzal a bankfiókkal nem állunk szerződésben.

BANKOK:

Barclays: www.barclays.co.uk  

NatWest: www.natwest.com 

Lloyds: www.lloyds.com 

HSBC: www.hsbc.co.uk 

Santander: www.santander.co.uk 

Nationwide: www.nationwide.co.uk 

Halifax: www.halifax.co.uk 

 

  • Információs anyagaink átadása/elküldése emailben

Új ügyfeleink megérkezését követően irodánkban több dokumentummal és információs anyaggal látjuk el ügyfeleinket.

Személyesen:

- Lakásbérleti szerződés

- Lakcímigazoló

- Regisztrációs Lap – Az N.I. sz

- Nyomtatvány az N.I. szám igényléséhez

Emailben:

- “How to Rent” tárjékoztató (angol nyelvű tájékoztató az egyesült királyságbeli ingatlanbérléshez)

- Önéletrajzminta

- Házirend

- Hibabejelentés módja

- Hibabejelentési útmutató

- Panasztétel

- Elérhetőségeink

- Lista munkaközvetítő cégekről

- Lista a bérlés során esetlegesen felmerülő külön költségekről

 

  • segítségnyújtás munkakereséshez.

Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét, hogy nem munkaközvetítő irodaként üzemelünk, hanem egy plusz szolgáltatásként, INGYEN probáljuk segíteni a lakóinkat a mielöbbi munkába állásban. 

Ingyenes szolgáltatásunk keretében a következőket nyújtjuk:

- segítség az önéletrajz elkészítésében

- időpontkérés National Insurance szám interjúra

- munkaközvetítő cégek/ügynökségek listája. Ez  a cégek elérhetőségei mellett teljes körű magyar leírást tartalmaz az adott munkáltató által kinált pozíciókról, a munkavállalóval szemben támasztott követelményekről (pl: angol nyelvtudás szintje, esetleges szakképzettség vagy az adott pozícióban megszerzett korábbi tapasztalat), a jelentkezés módjáról, s ezeken felül minden ide kapcsolódó információról. Partnercégeink egy állásinterjút követően döntik el, hogy felveszik-e a jelentkezőt vagy sem. Amennyiben valaki megfelel a cég elvárásainak, akkor alkalmazni fogják, ha viszont valamilyen oknál fogva nem tud eleget tenni a követelményeknek (Pl: nem rendelkezik a kivánt nyelvtudással vagy szakképzettséggel), akkor a mi ránk való tekintettel sem fogják alkalmazni.

Minimálbér az Egyesült Királyságban (2020 Aprilistol):

  •  25 év fölött: £8.72/ora
  •  21-24 év felettiek esetében £8.20/óra
  • 18-20 év közöttiek esetében £6.45/óra
  • 18 év alatti munkavallalókra : £4.55/óra
  • Gyakornokok: £4.15/óra

Az egyes értékek az óránkénti bruttó bérek, amelyből a munkáltató levonja az adót.