Szobabérlés

Általános

Szállásaink London északi, észak-keleti, valamint észak-nyugati területein helyezkednek el a 2-4-es zónákban, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyeken. Házaink többségében 3-5 szoba található, melyek 1 vagy 2 személyesek. Törekszünk arra, hogy ingatlanjaink minél kisebb (maximum 5 fős) létszámúak legyenek, ezért nagyon sok házban az egyébként kétszemélyes méretű szobákat is csak egy fő részére kínáljuk. 

 

Jogosultság szobabérlésre

Szobát kizárólag, felnőttek részére tudunk bérbe adni. Gyermekes családok számára nincs lehetősg szobában való elhelyezésre cégünknél. Családokat az elérhetőségeink fényében studiólakásokban és amennyiben már egy ideje az Egyesült Királyságban tartózkodnak és átmennek a referenciáláson, akkor önálló ingatlanokban tudjuk elhelyezni.

 

Referenciálás

Szobabérlésnél általában nem végzünk referenciálást, így szinte bárki (aki 18. életévét betöltötte) bérelhet szobát tőlünk, akinek joga van az Egyesült királyságban tartózkodni.

"Right to Rent"

2016. február 1-től minden bérbeadónak (akár teljes ingatlant, akár csak szobát ad ki)  ellenőriznie kell, hogy a leendő bérlő(k) /amennyiben elsődeges otthonnak akarja használni az ingatlant és 7 évnél rövidebb idejű lakásbérleti szerződése van/ jogosult(ak)-e az Egyesült Királyságban tartózkodni/ingatlant bérelni. A bérbeadónak ellenőriznie kell a bérlő(k) útlevelét/személyi igazolványát (vagy egyéb elfogadható okmányt/ezek hiányában egyéb papírokat kérnek/, másolatot kell róla készítenie, s a másolatot meg kell őrizze a teljes lakhatás idejére! Ha a leendő bérlő nem tudja a megfelelő dokumentumokkal igazolni a bérlési jogát, a bérbeadó a Home Office-szal fog kapcsolatba lépni, s ők fogják elvégezni az ellenőrzést. Ha a bérlő tartózkodása korlátozva van, az ellenőrzést a lejárati idő előtt vagy 12 havonta (amelyik a kettő közül hosszabb) meg kell ismételni! A bérbeadóra bérlőnként £3000 bírság szabható ki, ha elmulasztja a "Right to Rent" ellenőrzést elvégezni.

Azon leendő bérlőinknek, akiknek vízumra van szüksége (pl: nem magyar házastárs/pár esetén) az útlevél bemutatása mellet az érvényes vízum bemutatása is szükséges. 

Ezeket az iratokat cégünk köteles ellenőrizni, illetve a róluk készült másolatot a bérlés teljes idejére megőrizni. 

A vízumköteles bérlőkkel csak a vízum érvényességének idejére tudunk lakásbérleti szerződést kötni és a szerződés ebben az esetben nem megy át automatikusan megújuló  szerződéssé (periodic tenancy). Amennyiben a lakónk vízumját a bevándorlási hivatal meghosszabbítja, új határozott idejű lakásbérleti szerződést tudunk kötni, amennyiben ezt a bérlő is szeretné. Ebben az esetben az új szerződés ismét a vízum lejáratáig kötődik.

 

Dohányzás és veszélyes anyagok

Az ingatlanokban, beleértve a szobákat és minden belső helyiséget, tilos a dohányzás és benzin, olaj és egyéb gyúlékony, illetve veszélyes anyagok behozatala és tárolása.

Dohányzásra a kertben (ahol az ingatlanhoz tartozik kert) vagy a házon kívül van csak lehetőség.

 

Házak felszereltsége

Ingatlanjaink egy bő alapfelszereltséggel rendelkeznek, így mindennel el vannak látva, ami alapvetően szükséges a lakhatáshoz. A házak bútorozottsága és felszerelése egységes, és nem egyénekre szabott. Bérlőinket mindig bátorítjuk, hogy jelezzék, ha bármire még szükségük van, mert bizonyos keretek között tudunk egyéb felszerelést  is biztosítani, de azt nem tudjuk vállalni, hogy minden egyéni igényt teljesítsünk. 

Szobák felszereltsége

Minden szobában található ágy (1 vagy 2 fő részére), akasztós szekrény és fiókos szekrény. Több szobában íróasztal és további bútorok is találhatóak. Igény esetén lehetőség van további bútorokat (pl: íróasztal, dohányzóasztal, további szekrények) kérni. A szobák egy része parkettás, míg másik részében szőnyeg található. 

Konyha felszereltsége

Minden konyhánkban lehetőség van ételek előkészítésére, főzésére és tárolására. Kombinált hűtőszekrények, tűzhely (ez lehet elektromos, gáz vagy a kettő kombinációja), mikrohullámú sütő, vízforraló, kenyérpirító, valamint főzéshez és étkezéshez szükséges eszközök (pl: főzőedények, tányérok, poharak, evőeszközök, szeletelő kések, merőkanál, vágódeszka, konyharuha és sok egyéb) minden házunkban biztosítottak. 

A legtöbb ingatlanban a konyhában található a mosógép is. Egyes ingatlanokban ruhaszárítógép is van. Ez lehet a mosógéppel egyben vagy attól külön. Vannak házak, ahol ezek a háztartási gépek külön mosókonyhában helyezkednek el.

 

Tűzbiztonság

Ingatlanjainkban füstjelzők, tűzoltókészülékek és a konyhában egyéb tűzvédelmi felszerelés is található.

 

Takarítás, takarítóeszközök és takarítószerek

Az ingatlanok takarítása a lakók feladata. A szobáját mindenki saját maga takarítja, s a közös helyiségeket a bérlők közösen, egymás között felosztva látják el. A takarítási rrend felosztása történhet szóban, a kakók közötti megegyezés alapján vagy írásos takarítási rend szerint.

A házakban porszívó és felmosószett biztosított. 

A takarításhoz szükséges takarítószereket cégünk nem biztosítja az ingatlanokban. A legtöbb házban a lakók közösen veszik meg ezeket és erre a célra sok helyen egy meghatározott összeget, pl: heti £1/fő szednek be és abból vásárolják meg a takarításhoz szükséges dolgokat.  Ide tartozik többek között a mosogatószer, szemeteszsák, mosogatószivacs, domestos, súrolószer, wc papír, konyhai kéztörlő, stb). 

 

Beköltözéskor fizetendő költségek:

  • egy teljes heti lakbér + a tört hét (ha aktuális);

  • az utolsó két heti lakbér (a felmondást követően, a kiköltözés előtti utolsó két hét lakbérét fedezi);

  • Kulcsdíj- £12/fő, mely a kulcsok hiánytalan leadása esetén visszafizetésre kerül a kiköltözéskor minden lakónak. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kiköltözés akkor végleges, ha a kulcsokat is megkaptuk a kiköltözés napján déli 12 óráig vagy amennyiben a kiköltözés hétvégére esik, akkor az azt követő hétfőn déli 12 óráig. A kulcsok kiköltözést követő mielőbbi leadása alapvető fontosságú, mert a bérlés addig fennáll, amíg a kulcsokat meg nem kapjuk a kiköltözött bérlőnktől. A kulcsok leadása nélkül az adott ingatlant nem tudjuk újból bérbeadni. Ebből kifolyólag nem tudunk olyat elfogadni, hogy a kulcsokat néhány na/hét múlva juttatja vissza a kiköltözött bérlőnk. Ilyen esetben a lakbért a kulcsok leadásának napjáig köteles fizetni a bérlő.

 

 

Bérleti díjak

  • Kétszemélyes szoba (double): £150-£220/hét/szoba
  • Egyszemélyes (single) szoba: 125/héttől
  • Dupla szoba 1 fő részére: £140/héttől

Szobaáraink minden közüzemi számlát és a Council Tax-et is tartalmazzák.

 

Internet

Minden ingatlanunkban ingyenes, 24 órás, vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosítunk.

Számítógépről/laptopról mindenkinek magának kell gondoskodnia!

 

TV Licence

Az Egyesült Királyságban az élő adás használatakor TV licence fizetendő. A díjat nem csak TV használatakor, hanem minden olyan esetben fizetni kell, amikor élő adást szeretnénk nézni és/vagy a BBC programmjait szeretnénk nézni vagy letölteni.

Ingatlanjainkat TV készülékkel nem látjuk el és házainkban a TV licence minden esetben a lakók felelősége. 

 

Vendégek és családtagok fogadása:

Lakóink szabadon fogadhatnak vendéget napközben. Amennyiben a vendég/családtag éjszakára is az ingatlanban kíván tartózkodni, az őt/őket fogadó lakó köteles tájékoztatni a Letting Base Limited-et és a lakcímén élő minden lakótársát a vendég(ek) létszámáról és hozzájárulásukat kérni a vendég/családtag éjszakai ott tartózkodásáról!

Az esetlegesen felmerülő költségekről a Letting Base Limited munkatársai tudnak felvilágosítással szolgálni. 

A lakók felelnek az ingatlant látogató családtagjaik és vendégeik viselkedéséért, cselekedeteiért és az általuk esetlegesen okozott károk megtérítéséért is! 

 

Bérlemény felmondása és kiköltözés

Felmondás: a bérlőinkel kötött lakásbérleti szerződés értelmében amennyiben egy bérlőnk szeretne kiköltözni az általa bérelt szálláshelyről/ingatlanból két héttel a tervezett kiköltözése előtt köteles jelezni felénk kiköltözési szándékát. Ez a felmondás. A felmondás megadható írásban és szóban, személyesen, emailen vagy egyéb elérhetőségeink. A két hét felmondási idő alatt a kiköltöző lakónak már nem kell lakbért fizetnie, mert a beköltözésekor befizetett "utolsó két heti lakbér"-t  írjuk jóvá számára.

A felmondási időre/két utolsó hétre szóló lakbér nem visszatérítendő. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki nem mondja fel a szállást, hanem egyik napról a másikra kiköltözik, a felmodási időre /utolsó két hétre szóló lakbér nem kerül visszafizetésre bérlőinknek. Részleges felmondási idő megadása esetén a két utolsó heti lakbérből a megadott felmondási időnek megfelelő összeg felhasználható, de a többi nem kerül visszafizetésre a lakó számára. 

A két utolsó heti lakbér nem használható fel lakbérfizetésre a bérlési idő alatt, kizárólag, a felmondás megadását követően, a kiköltözést megelőző utolsó két hét lakbérének fizetésére szolgál. 

 

Kulcsok leadása és a kulcsdíj visszafizetése: a kulcsokat legkésőbb a kiköltözés napján déli 12 óráig kell leadni irodánkban a kiköltöző lakó(k)nak. Amennyiben lakó(i)nk hétvégén költözik ki a bérleményből, akkor a következő munkanapon (általában, hétfő) déli 12 óráig kell leadni a kulcsokat. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a kiköltözés akkor végleges, ha a kulcsokat is megkaptuk a kiköltözés napján déli 12 óráig vagy amennyiben a kiköltözés hétvégére esik, akkor az azt követő hétfőn déli 12 óráig. A kulcsok kiköltözést követő mielőbbi leadása alapvető fontosságú, mert a bérlés addig fennáll, amíg a kulcsokat meg nem kapjuk a kiköltözött bérlőnktől. A kulcsok leadása nélkül az adott ingatlant nem tudjuk újból bérbeadni. Ebből kifolyólag nem tudunk olyat elfogadni, hogy a kulcsokat néhány na/hét múlva juttatja vissza a kiköltözött bérlőnk. Ilyen esetben a lakbért a kulcsok leadásának napjáig köteles fizetni a bérlő.

A kulcsok leadásakor a kulcsdepozitot (£12/fő) visszatérítjük kiköltöző lakóink számára.