Teljes ingatlan bérlése

Az alábbiakban a teljes ház/lakás bérlését tekintjük át általánosságban. 

Teljes ingatlan alatt értjük a stúdiólakást és az 1 és többb szobás házakat és lakásokat. A UK-ban a stúdiólakás kivételével minden ingatlanhoz "jár" egy nappali is, mely lehet külön bejáratú vagy a konyhához kapcsolódó. Ennél fogva, ha egy ingatlanhírdetésben azt látod, hogy 1/2/3... szobás ingatlant kínálnak, számíts még egy nappalira is!


Ha még nem éltél korábban az Egyesült Királyságban, akkor valószínűleg váratlanul fog érni a két ország között tapasztalt óriási különbség az ingatlanbérlés területén. Míg Magyaroszágon pénzen kívül másra nincs szükségünk, hogy házat/lakást bérelhessünk a Királyságban ez általában nem így van. 



Az Egyesült Királyságban, főleg Londonban, a lakásbérleti árak nagyon magasak. Ez már önmagában is akadályozó tényező lehet, s még ehhez adódnak a következők:

Szerződéskötéskor általában ki kell fizetni:

  • 1 havi lakbért
  • 1 hónap - 6 hét depozitot
  • és egyéb költségeket (melyek összege £50-£600 között bármi lehet)   ​

​​

​A másik ok, ami még a pénznél is inkább megnehezíti a ház/lakás bérlését a különböző referenciák, melyeket az ingatlanügynökségek kérnek. Szükséges legalább 3-6 hónapos Egyesült királyságbeli 

  • banki referencia
  • munkáltatói referencia
  • korábbi lakásbérlési referencia



Az újonnan érkezők még nem rendelkeznek ezekkel a referenciákkal, ezért számukra a legtöbb ügynökség nem fog teljes ingatlant bérbeadni.  Emiatt a legtöbbször ők kénytelenek szobát  bérelni. 



Kivételek természetesen vannak, de a legtöbb esetben, ez még drágább opció. Néhány ügynökség ugyanis, akkor is ad ki ingatlant, ha a leendő bérlő nem rendelkezik a szükséges referenciákkal, de tud vinni egy kezest, aki 1., kint él, 2., megfelel a bérlővel szemben támasztott követelményeknek (minden referenciával rendelkezik, át megy a "credit check"-en és vállalja, hogy a bérlő nem fizetése esetén minden díjat (beleértve a bérleti díjat és/vagy az ingatlanhoz kapcsolódó egyéb költségeket) kifizeti helyettünk. Kezest már önmagában nem könnyű találni, hiszen nem sok ember vállalja azt, hogy egy esetleges nem fizetés esetén ő rendez mindent helyettünk. Ha azonban mégis találunk ilyen személyt, akkor még szembe kell néznünk azzal, hogy a kezesen kívül még általában 3-6 havi lakbért is ki kell előre  fizetni (az általános 1 havi helyett), plussz (a fentiekben említett) depozit és egyéb költségek.  



​Az Egyesült Királyságban nagyon sok tulajdonos ingatlanügynökségen keresztül adja ki az ingatlanját, de vannak  olyanok is, akik maguk adják bérbe a házukat. Közvetlen a tulajdonostól bérelni szinte mindig olcsóbb és legtöbbször nincs szükség annyi referenciára, viszont jóval nagyobb a rizikó is arra, hogy feketén fogjuk bérelünk ingatlant s ebből adódóan később ebből sok-sok problémánk adódhat.
Ilyen lehet pl: bérleti szerződés hiánya, mely miatt valószínűleg nem tudunk majd bankszámlát nyitni, N.I. számot és egyéb hivatalos ügyeket intézni, de sokszor előfordult az is hogy a tulajdonos váratlanul utcára rakta a bérlőt, s kiderült, hogy önkormányzati bérlakásról van szó, amit a főbérlő nem adhat ki további bérlésre.

Ha a fentiek ellenére is ragaszkodsz a teljes ingatlan bérléséhez (mert pl: gyermeke/i/d és /vagy háziállatod van/nak/), akkor miután kiválasztottátok, hogy mely városba mentek, próbáljatok helyi magyarokat keresni különböző fórumokon és kérjetek tőlük tanácsot és ötletet a lakás/házkeresésre. Ők általában jól ismerik a környéket, sokszor tudnak ingatlanirodát vagy olyan magányszemélyt javasolni, aki enyhéb feltételekkel ad ki szállásokat. Időnként az is előfordul, hogy ők szeretnének máshova költözni és az ő helyükre keresnek új bérlőket.

Mindazoknak, akik teljes ingatlant szeretnének bérelni, javasoljuk, hogy bérlés előtt győzödjenek meg arról, hogy ki a bérelni kivánt ingatlan valódi tulajdonosa a Land Registry oldalán. £3 ellenében sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat.