Angol nyelvtudás

Mindannyian hallottunk olyan történetet, hogy valaki angol nyelvtudás nélkül is talált munkát és sokra vitte az Egyesült Királyságban. Mi több okból kifolyólag mégsem javasoljuk a nyelvtudás nélküli kiutazást:

a. Évekkel ezelőtt semmi problémát nem jelentett a nyelvtudás hiánya, manapság azonban már akkora a munkaerőkínálat, hogy a munkáltatók bátran válogathatnak a jobbnál jobb nyelvtudással rendelkező munkavállalók között. Persze, továbbra is vannak olyan munkakörök, pl: szobalány, konyhai kisegítő, ahol kevés nyelvtudással, néha (főleg, ismerős ajánlása esetén) akár még anélkül is felvesznek munkaerőt, de egyre csökken az ilyen helyek aránya, s nincs rá semmi garancia, hogy azért, mert a "Pistinek/tesómnak/szomszéd lánynak.." sikerült, akkor majd nekün is sikerülni fog nyelvtudás nélkül elhelyezkedni. Sok munkáltató nem alkalmaz olyan munkavállalót, aki nem érti meg a baleset- és munkavédelmi oktatáson elhangzottakat (hiszen, így potenciális veszélynek teheti ki magát és a munkáltató is nehéz helyzetbe kerülhet emiatt).

b. Az Egyesült Királyságban minden hivatalos irat, így a szerződés (beleértve a lakásbérleti szerződést, munkaszerződést, bankszámla-szerződést is) angol nyelven készül. Nyelvtudás nélkül nagyon kiszolgáltatottá válunk minden olyan helyzetben, ahol szerződést, vagy bármilyen hivatalos iratot kell aláírnunk, ha nem értjük meg, hogy mire is szerződünk. Később nem fogadják el, hogy nem értettük mit írunk alá, s igen kellemetlen lehet, ha kiderül, hogy  nem úgy vannak a dolgok, mint ahogy mi gondoltuk.

Kérjük figyelembe venni, hogy a valós nyelvtudás szintje legtöbb esetben eltér a kiérkező által meghatározott nyelvtudástól. Aki csak tanulta, de nem használja napi szinten az angol nyelvet, az élő beszédben alacsonyabb szinten fogja tudni használni a nyelvtudását az általa ismertnél . Jó iránymutató lehet, ha a Magyarországon meghatározott nyelvtudásból egy szintet leveszünk, ahhoz, hogy megkapjuk azt a nyelvtudást, amit elő beszédben használni tudunk. Ezeknek megfelelően, azt javasoljuk, hogy minden kiutazó, aki munkavállalás céljából érkezik az Egyesült Királyságba otthoni szinten legalább középfokú nyelvtudással rendelkezzen! Amennyiben  valaki nem beszél angolul, vagy nagyon kevés angol nyelvtudással rendelkezik, érdemes beiratkozni egy nyelvtanfolyamra, hogy a kiutazásra minél jobb szinten beszéljen angolul.

 

 

Akik most akarnak belevágni az angol nyelv tanulásába, azoknak ajánlom ezt a cikket:
 
Ajánlom az alábbi cikket azoknak a magyaroknak, akiknek itt (UK-ben) hivatalos, vagy hiteles fordításra van szüksége: