Jogosítvány cseréje

A magyar jogosítvány angolra való honosítására több szempontból is szükség lehet; Angliában két hivatalos módja van annak, hogy igazoljuk lakcímünket. Az egyik, ha a nevünkre közüzemi számla érkezik, a másik pedig, ha rendelkezünk angliai jogosítvánnyal. A lakcímünk igazolásán felül számos helyzet adódhat, amikor szükségünk lehet erre a dokumentumra, ilyen például, ha brit rendszámú autót szeretnénk vezetni az Egyesült Királyság területén.

A DVLA weboldalán talaálható információ szerint angol jogosítványt csak az igényelhet, aki legalább 185 napja életvitelszerűen az Egyesült Királyságban él.

A cseréhez szükséges nyomtatványt (“D1”-es) minden postahivatalban ingyenesen be lehet szerezni. A csere díja L50 postaköltség, amit egy ún. “postal order”-en, azaz postai illetékcsekken kell befizetni. A csere postai úton történik, a kitöltött nyomtatvánnyal a következő dokumentumokat kell mellékelni:

  • a magyar jogosítványt (eredetit, nem másolatot!)
  • személyi igazolványt vagy útlevelet (eredetit, nem másolatot!)
  • 1db színes, fehér hátterű igazolványképet
  • az illetékcsekket (postal order-t)

A mellékelt személyi igazolványt vagy útlevelet a jogosítvánnyal együtt visszapostázzák, a cserefolyamat kb. másfél-két hetet vesz igénybe.

További infó: www.dvla.gov.uk