Angliai álláskeresés GY.I.K.

GYIK

  • Van-e értelme kimennem angolnyelv-tudás nélkül? Nyelvtudás nélkül nem tanácsos az Egyesült Királyságba jönni munkavállalás céljából, mert

​1. az angolul nem vagy csak nagyon keveset beszélők nem fognak tudni elhelyezkedni. Kivétel ez alól, ha van olyan ismerősöd, aki be tud juttatni egy munkahelyre nyelvtudás nélkül.

2. nem fogják megérteni a munkaköri feladataikat és a munka- és balesetvédelmi oktatást (ez utóbbi , amellett, hogy a munkavállaló egészsége és akár az élete szempontjából is alapvetően fontos, akadálya lehet még a felvételnek is, mivel a munkáltató számára fontos, hogy minden munkavállaló megértse és betartsa az előírásokat).

 

  • Mennyi pénzzel érdemes kiutazni? Azt javasoljuk, hogy minden kiutazó legaláb 4-6 hétre elegendő pénzt, azaz, minimum, £1000-ot hozzon magával a beköltözéskor fizetendő összegen felül. A szállás elfoglalásakor szobatípustól függően kb £200-£300költséggel kell számolni (erről bővebben a www.londonimagyarok.hu oldalon a "szállásaink/általanos információ a szállásainkról" fül alatt található tájékoztató). A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy ahol heti fizetés van, ott a próbaidő letelte utáni hétvégén még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott

  • A kiutazás előtt a magyar társadalombiztosítási jogviszonyt meg kell szüntetni? Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá,  így a magyarországi TB jogviszony megszűnik, TAJ számunk passzívvá válik. Amennyiben egy magyar állampolgár külföldön 2009. április 1-je előtt létesített munkaviszonyt, illetve valamilyen formában kint járulékfizető,  mindenképpen be kell jelenteni a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál a kinti járulékfizetése tényét és mikéntjét. 2009. április 1-jétől vagy utána létesített munkaviszony esetében azonban a bejelentést a munkába állást követő 15 napon belül kötelező megtenni.

 

  • Ha ügynökségen keresztül találok állást, ki lesz a munkáltatóm? Az ügynökség. Ő ad munkaszerződést és ő fizeti a dolgozó után a járulékokat is.Kell-e fizetnem az ügynökségnek munkaközvetítésért?Nem. Az EU-ban munkaközvetítésért tilos pénzt kérni. Sem előre kérni, sem utólag, a fizetésből levonni.

  • Hogyan nyithatok bankszámlát es mik szükségesek hozzá? Alap esetben a szemelyazonosságunkat és az egyesült királyságbeli lakcímünket kell igazolni. A gyakorlatban azonban mégsem ilyen egyszerű.  Nincs egységes álláspont a bankok, de még egy bizonyos bank különböző bankfiókjai között sem, így előre nem lehet tudni, hogy ki hol fog tudni bankszámlát nyitni. Van olyan bank, amelyik csak akkor nyit valakinek bankszámlát, ha az illetőnek van Egyesült Királyság-beli munkahelye. Egy másik bank nem kér munkahelyet, de kér a jelentkező nevére szóló közüzemi számlát. Először érdemes a lakóhelyünkhöz legközelebbi bankba bemenni, s ha nem nyitják meg a számlát, akkor másik banknál és/vagy bankfiókoknál próbálkozni. Lakásbérleti szerződést és/vagy hivatalos lakcímigazolót valamint útlevelet vagy személyigazolványt mindenképp vigyél magaddal. Ha már van munkahelyed, akkor a munkáltató által kiállított munkáltatói igazolásra is szükség lesz. 

  • Feltétele-e az elhelyezkedésnek a bankszámla vagy az N.I. szám megléte? Nem, N. I szám esetén, ha már legalább folyamatban van az igénylés (a jelentkező már rendelkezik időponttal és az időpontigénylésnél a jobcentre által kiadott referenciaszámmal). National Insurance Number (N.I. szám) - Ez az adó- és társadalombiztosítási szám. Minden munkában álló személynek igényelnie kell, de az aktív munkakeresők is igényelhetik. Érdemes az országba érkezést követő roved időn belül időpontot igényelnünk az N.I szám interjúra, mert lehet, hogy csak az igénylés után pár héttel kap a jelentkező időpontot. Időpontot a 03456000643-as telefonszámon lehet igényelni. Számítsunk rá, hogy a hivás  kb 5-10 percig tart. Meg kell adnunk a teljes nevünket (ahogy a hivatalos iratainkban szerepel), állampolgárságunkat (kettős vagy többszörös állampolgároknak mindegyiket), születési dátumunkat, az Egyesült Királyságba való érkezésünk dátumát, egyesült királyságbeli teljes lakcímünket és preferenciánkat, ha van (pl: tolmácsot szeretnél, mozgássérült vagy stb). Tolmácsot ingyenesen biztosítanak, ha ezt az igényt valaki az időpontkérésnél jelzi.Az N.I szám és igénylése is ingyenes!

 

  • Szükséges-e útlevel vagy elég a személyi igazolvány az Egyesült Királyságban? A határátlépéshez bármelyik önmagában is elég, de bizonyos helyeken cask az útlevelet fogadják el, pl: néhány bankfiók. Előre nem tudja senki megmondani, hogy neked hol nyitnak számlát, és lehet, hogy pont az a bank nyitná meg, aki ragaszkodik az útlevélhez de, ha nincs útleveled, ők sem fogják.

  • Kell-e adóbevallást készítenem? Ha alkalmazottként dolgozol, akkor nem, mert ez a munkáltató feladata.

 

  • Betegség esetén jogosult vagyok táppénzre? Minden hivatalos munkaviszonnyal rendelkező dolgozót megillet a “statutory sick pay”, aki legalább 4 napja beteg es minimum £113/hét keresettel rendelkezik. Ez azokra is vonatkozik, akik  közvetlen a megbetegedés előtt kerültek alkalmazásba. A tappénzt maximum 28 hétig folyósítja a munkáltató. Összege £89.35/hét. A folyósítás napja és módja megegyezik a munkabér fizetésével. A táppénzfolyosítás feltétele, hogy a munkavállaló jelezze a munkáltatónak, hogy beteg. A betegség jelentésének módjáról és idejéről a munkaszerződésből tájékozódhatunk. A munkáltató a betegség 8. napjától kérhet orvosi igazolást a munkavállalótól. Ha a munkavállaló nem jogosult táppénzre vagy a táppénz lejárt, a munkáltató köteles kiállítani egy SSP1-es nyomtatványt, melyben leírja, hogy miért nem jogosult a munkavállaló a táppénzre illetve, ha lejárt, akkor mikor járt le.

 

  • Le kell fordíttatnom a bizonyítványaim? Az európai uniós munkaerőpiac szokásos problémája a képzettség elismertetése egy másik országban. E probléma kezelésére hozták létre az európai információs központok hálózatát (ENIC), amely a nemzeti képzés-elismertetési információs központokra (NARIC) épül. A két szervezet minden tagállamban összevonva működik. Magyarországon a kérdés gazdája a jelenleg az oktatási tárcán belül működő Ekvivalencia és Információs Központ. A brit oktatási, a kereskedelmi és ipari, valamint a munka- és nyugdíjügyi tárcák tájékoztatóiból kitűnik, hogy a brit munkaerőpiacon jelentkezők egy részének képzettségét automatikusan elfogadják, néhány szakipari területen pedig a szakmai területen szerzett tapasztalat magyar hatóságok általi igazolása esetén tekintenek el a nemzeti szakvizsga megismétlésétől. Az egyetemi/főiskolai képzettséget igénylő szakmákban a megoldás közép- és hosszabb távon az EU-tagországok képzési követelményeinek közelítésében rejlik. (Eddig az Unión belül hét szakágazati iránymutatót sikerült összeállítani - az egészségügyi, állategészségügyi és építészeti terület szakmáira vonatkozóan.) A brit hatóságok jelenleg mintegy 100 szakma gyakorlását kötik engedélyeztetéshez, amelyben brit szakmai tanácsokra, kamarákra és egyéb szakmai fórumokra testálják a munkavállaló képzettségének megítélését. Azt, hogy szakmája engedélyhez kötött-e, a magyar munkavállaló a www.dfes.gov.uk/europeopen honlapon keresztül érdeklődheti meg. Az engedélyező szakmai szervezetek tájékoztatást adnak a bemutatandó (hiteles fordítással ellátott) okmányok köréről. Az engedély kiadása díjköteles lehet. Fontos, hogy a működési engedély kiadását követően a munkavállalóra ugyanazok a helyi továbbképzési kötelezettségek vonatkoznak, mint a brit munkavállalókra - az anyagi vonzatokkal együtt. A szakipari végzettség elismertetésére vonatkozóan bővebb információt a www.uknrp.org.uk honlap tartalmaz. Az Európai Unió által bevezetett magyarázó jellegű oklevél-kiegészítésről (certificate supplement) és az azt kiegészítő ún. „európai önéletrajzról” (European CV) a www.cedefop.eu.int/transparency honlapon olvashatunk részletesen. 

Ez a tájékoztató a www.euvonal.hu weboldalról szarmazik.