Bankszámlanyitás Angliában

Sokak szerint a "22-es csapdája", de valójában nem az. Tagadhatatlanul nem egyszerű dolog ma bankszámlát nyitni Angliában, s Londonra ez talán méginkább igaz. A bankszámlanyitáshoz a legtöbb bank a lakcímünk igazolása mellett vagy az alkalmazotti viszony igazolását és/vagy az igénylő nevére és lakcímére szóló közüzemi számlákat kér. Mivel, a legtöbb újonnan Londonba (de akár az Egyesült Királyság más részeibe) érkező az itteni lakás árak, és a bérlési feltételek miatt kezdetben csak szobát (sőt, sokan, csak lakótárssal megosztott szobát) tud bérelni, nem rendelkeznek számlákkal, hiszen a közüzemi számlák ebben az esetben nem a lakók nevén vannak. A lakcím lakásbérleti szerződéssel, a munkaviszony pedig vagy munkaszerződéssel, vagy munkáltatói igazolással bizonyítható.

FONTOS 1.

A munkáltatóknak az Egyesült Királyságban a munkavállaló munkába állását követő 2 hónapon belül köteles írásos munkaszerződést adni a munkavállalónak. Tehát, ha nem kapunk egyből, vagy akár pár nap/hét múlva munkaszerződést, az nem azt jelenti, hogy illegálisan dolgozunk, vagy, hogy a munkáltató megszegi a törvényt. Amennyiben nem kapunk egyből munkaszerződést, kérjük meg a munkáltatót, hogy írjon egy munkáltatói igazolást, hogy bankszámlát tudjunk nyitni.

FONTOS 2.

Bankszámla hiányában is el lehet helyezkedni (újabb tévhit, hogy addig nem lehet munkát találni, míg nincs bankszámla), DE amint felvételt nyertünk valahova, kezdjük el intézni a bankszámlanyitást, hogy az első fizetés idejére már rendelkezzünk vele és a munkáltató tudja utalni a fizetést. Azon (Londoni Magyarok) lakóinknak, akik már rendelkeznek munkahellyel, a szerződött bankunk egyik fiókja minden probléma nélül megnyitja a bankszámlát (amennyiben a munkavállaló tudja igazolni a munkaviszonyát és személyi azonosságát és nincs semmilyen negatív banki múltja). Lakóink részére hivatalos lakásbérleti szerződést és lakcímigazolást adunk, amit a HSBC Bank kilburni fiókja minden további nélkül elfogad.

FONTOS 3.

Londonban jellemző, hogy a bankfiókok, csak a velük szerződésben lévő ingatlanirodák lakásbérleti szerződését fogadják el. Ennek megfelelően, ha egy cég egy adott bank adott fiókjával áll szerződésben, akkor az a nevezett fiók megynyitja az ingatlaniroda ügyfeleinek a bankszámlát (a fentiek szerint), DE ugyanazon bank másik fiókja már nem.

Bővebb információ a különböző bankszámlatípusokról: www.hsbc.co.uk/1/2/current-accounts 

 A bankszámlanyitáshoz ügyfeleink részére kiállított lakcímigazoló az albérleti szerződéssel együttesen hivatalos, a bankok által is elfogadott dokumentumnak számít.  Segítségével könnyebben nyithatunk folyószámlát a legtöbb , a fentebb említetten kívüli bankfiókban is.Felhínánk azonban mindenki figyelmét, hogy néhány bank és/vagy bankfiók kizárólag a velük szerződésben álló cégek lakásbérleti szerződését és lakcímigazolóját fogadja el. Mi a HSBC bank camdeni fiókjával vagyunk szerződésben, így ez a bank minden lakónknak nyit bankszámlát, de előfordulhat, hogy ugyanez a bank más fiókja(i) nem fognak ügyfeleinknek számlát nyitni, mert mi azzal a bankfiókkal nem állunk szerződésben.

BANKOK:

Barclays: www.barclays.co.uk  

NatWest: www.natwest.com 

Lloyds: www.lloyds.com 

HSBC: www.hsbc.co.uk 

Santander: www.santander.co.uk 

Nationwide: www.nationwide.co.uk 

Halifax: www.halifax.co.uk