Fontos tudnivalók Angliába kiutazás előtt

Ahhoz, hogy valaki munkát találjon Londonban elsősorban megfelelő, legalább alapszintű nyelvtudás szükséges. Ha anyagi lehetőségeink korlátozottak, kezdetben minden adódó munkát celszerű elvállalni (pl. takarítás, mosogatás). Hogy valaki hasznát veszi-e Angliában az otthoni végzettségének, az nagyban függ a nyelvtudástól.

Fontos papírok, melyeket a kiutazáskor érdemes magunkkal hozni:

 • útlevél (mindenképp hozza ki magával). Személyi igazolvánnyal be lehet lépni a határon, de nagyon sok hivatalos helyen csak az útlevelet fogadjak el vagy legalábbis azt részesítik előnyben.
 • személyi igazolvány
 • Azon bizonyítványok angol nyelvű fordítása, melyeket az Egyesült Királyságban szeretne használni. 
 • Angol nyelvű önéletrajz - Fontos! Legyen elkészítve es lementve pen drive-on vagy email-ben, de ne nyomtassa ki előre! Kelleni fog rá az angol lakcím és az angol telefonszám, melyet csak a kierkezés után fog megtudni. Az nagyon rosszul mutat, ha kinyomtatja az önéletrajzot, s az angol címet es telefonszámot majd később, tollal írja rá. A személyes adatok közé csak a nevet, az angol lakcímet, az angol tel. számot és az email címet kell feltüntetni. Fénykép nem kell az önéletrajzra. A diszkrimináció kivédése miatt nem kellenek rá olyan otthon megszokott adatok, mint a születési dátum, családi állapot, fénykép stb. Ha ezeket feltünteti valaki, akkor az előítéletek miatt lehet hogy már be sem hívják interjúra, mert pl, túl fiatalnak/túl idősnek találják az illetőt, nem tetszik a jelentkező kinézete es így tovább . Természetesen, amikor megjelenik a munkavállaló az állásinterjún, akkor ezek a dolgok kiderülnek, de ott már a munkavállaló személyisége is szerepet játszik, így a jelentkezőnek sokkal nagyobb esélye van egy pozíció sikeres megszerzésére. Lehet, hogy fiatalabbnak vagy idősebb ön, mint akit szerettek volna, de a hozzáállása vagy más pozítiív tulajdonsága miatt önt fogják felvenni. Általános iskolai végzettség es aláírás, valamint dátum nem kell az önéletrajzra.
 • Igazolványkép az Egyesült királyságban is beszerezhető, de érdemes az időmegtakarítás miatt kihozni magunkkal párat.
 • az Europai Betegbiztosítási Kártyát szintén javasolt megigényelni. Ingyenes és arra az időszakra biztosít önnek itt kint ingyenes sürgösségi ellátasra jogosultságot amíg nem lesz itteni egészségbiztosítása.
 • referenciák (olyan szemely(eke)t és az ő elérhetőségei(ke)t akik le tudják igazolni, hogy korábban milyen pozíciót töltött be az adott cégnél, illetve, hogy mik voltak a munkaadó tapasztalatai a munkavégzésünk kapcsolatban).
 • Ha felszolgálóként szeretne elhelyezkedni, akkor mindenképp érdemes kihozni fekete nadrágot, fekete cipőt, fekete csokornyakkendőt, fekete mellényt es fehér, hosszú újjú inget.

Egyéb fontos: 

 • A mobiltelefonon a roaming szolgáltatást mindenképp be kell állíttatni, hogy az Egyesült Királyságba való megérkezést követően ön elérhető legyen a magyar mobiltelefonon. Ahhoz, hogy a roaming szolgáltatással ön a magyar mobilján elérhető legyen megfelelő értékű feltöltésnek lenni kell a mobiltelefonon.

Megérkezésünk után a lehető legrövidebb időn belül kezdjünk el munkát keresni! A munkakereséshez elsősorban egy angliai telefonszámra lesz szükségünk , hogy a leendő munkáltató el tudjon bennünket érni. A munkakeresésnek számos módja van. Regisztrálhatunk különböző magán munkaerő közvetítőknél, igénybe vehetjük az állami munkaügyi irodák, azaz a Jobcenter-ek segítségét, kereshetünk munkát internetes portálokon, jelentkezhetünk különböző újsághirdetésekre, illetve a legcélravezetőbb az un. “házalásos” módszer: vigyünk magunkkal önéletrajzot és referenciákat, és menjünk be minden olyan helyre, ahol úgy gondoljuk, hogy szívesen dolgoznánk. Sok helyen az üzlet vagy étterem kirakatába külön kiírják, hogy felvétel van egyes munkakörökbe. Menjünk be bátran és határozottan, és keressük a managert; vele kell majd beszélnünk az esetleges álláslehetőség ügyében.

Fontos papirok, melyeket az Egyesült Királyságba érkezést követően feltétlen be kell szerezni:

 • Angol bankszámla
 • N.I. szám
 • Angol SIM kártya

 

Fizetés a munkahelyen:

A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy ahol heti fizetés van, ott az első hétvégén (a munkábaállás hetén)  még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott.

Az ezt követő hét (tehát a munkábaállás 3. hete) végén kapja meg az első teljes heti fizetést, mégpedig azt, amelyet a 2. héten ledolgozott. Innentől kezdve már nincs gond, hetente mindig kapja a fizetest. Az egy hét visszatartott keresetet akkor kapja meg amikor eljön a cégtől, s rendben megadta a felmondási időt.

Ahol kétheti vagy havi fizetés van, ott előfordulhat, hogy az első fizetést csak két hét vagy egy hónap múlva kapja meg.

 

Munkaszerződés:

A munkaszerződés abban a pillanatban életbe lép, ahogy a munkavállaló elfogad egy állasajánlatot. A munkábaállással a munkavállaló automatikusan elfogadja a munkaszerződés feltételeit, abban az esetben is, ha nem tudja mik azok. Mindenki, aki 1 hónapnál tovább dolgozik egy adott munkahelyen jogosult irásbeli megállapodásra a munkábaállást követő 2 hónapon belül. Ez abban az esetben is igaz, ha két hónapnál rövidebb ideig fog az adott helyen dolgozni.

 

Kezdőtőke

Azt javasoljuk, hogy minden kiutazo legalább 4-6 hétre elegendő pénzt, azaz, legaláb, £1200-ot hozzon magával a beköltözéskor fizetendő összegen felül. A szállás elfoglalásakor szobatípustól függően kb £200-£260 költséggel kell számolni (erről bővebben a "szállásaink/általanos információ a szállásainkról" fül alatt található tájékoztató)

A fizetés összegét minden fizetéskor egy külön dokumentummal, un. “PaySlip”-pel igazolják. Aki folyamatosan kap ilyet a munkáltatójától, biztos lehet benne, hogy legálisan alkalmazzák, tehát bejelentett állásról van szó.