Munkakeresés Angliában

Ahhoz, hogy valaki munkát találjon elsősorban megfelelő, legalább valós alapszintű nyelvtudás szükséges. Ha anyagi lehetőségeink korlátozottak, kezdetben minden adódó munkát celszerű elvállalni (pl. takarítás, mosogatás). Hogy valaki hasznát veszi-e Angliában az otthoni végzettségének, az nagyban függ a nyelvtudásától.

Megérkezésünk után a lehető legrövidebb időn belül kezdjünk el munkát keresni! A munkakereséshez szükségünk lesz egy angol nyelvű önéletrajzra és angliai telefonszámra, hogy a leendő munkáltató el tudjon bennünket érni.

A munkakeresésnek számos módja van.

  • Regisztrálhatunk különböző magán munkaerő közvetítőknél,
  • igénybe vehetjük az állami munkaügyi irodák, azaz a Jobcenter online adatbázisát ( www.jobcentreplus.gov.uk ),
  • kereshetünk munkát különböző internetes portálokon, jelentkezhetünk  újsághirdetésekre, illetve a legcélravezetőbb az un. “házalásos” módszer: vigyünk magunkkal önéletrajzot  és menjünk be minden olyan helyre, ahol úgy gondoljuk, hogy szívesen dolgoznánk. Sok helyen az üzlet vagy étterem kirakatába külön kiírják, hogy felvétel van egyes munkakörökbe. Menjünk be bátran és határozottan, és keressük az üzletvezetőt (Manager) , aki tájékoztatást ad az elérhető pozíciókról (ha van ilyen éppen) és atveszi önéletrajzunkat.

Az Egyesült Királyságba érkezést követően feltétlen be kell szerezni a következőket:

  • Angol bankszámla
  • N.I. szám
  • Angol SIM kártya

Sem a bankszámla, sem pedig az N.I. szám megléte nem feltétele a munkakeresésnek es a munkába állásnak sem, DE amint felvételt nyertünk valahova, kezdjük el intézni a bankszámlanyitást, hogy az első fizetés idejére már rendelkezzünk vele és a munkáltató tudja utalni a fizetést.

A legtöbb helyen heti fizetés van, de sok helyen csak kéthetente vagy havonta fizetnek. Szinte minden munkahelyen (kb 95%) visszamenőlegesen fizetnek. Ez azt jelenti, hogy, ahol heti fizetés van, ott a próbaidő letelte utáni hétvégén még nem kap fizetést, majd csak a következő hét végén. Akkor kapja meg a fizetést azokra a napokra, melyeket az előtte való héten már ledolgozott.

A munkáltatókaz Egyesült Királyságban nem kötelesek írásos munkaszerződést adni a munkavállalónak, de a munkábaállást követő két hónapon belül minden dolgozónak kapnia kell írásos megállapodást a munkáltatójától, aki előreláthatólag legalább 1 hónapot fog dolgozni az első két hónapban ugyanannál a cégnél. Az írásos megállapodásnak  tartalmaznia kell a munkavállaló nevét, beosztását a munkavállalás helyét, a munkabért, szabadságra vonatkozó juttatásokat és minden egyéb fontos információt. Tehát, ha nem kapunk egyből, vagy akár pár hét múlva munkaszerződést, az nem azt jelenti, hogy illegálisan dolgozunk, vagy, hogy a munkáltató megszegi a törvényt. Amennyiben szükségünk van munkaviszonyunk igazolására, pl: bankszámlanyitáshoz, de nem kapunk egyből munkaszerződést, kérjük meg a munkáltatót, hogy írjon egy munkáltatói igazolást, hogy bankszámlát tudjunk nyitni.