National Insurance Number

Feltétlenül szükség van az N.I szám kiváltására, hiszen erre fizetjük a társadalombiztosítási járulékot és ez biztosítja az ingyenes egészségügyi ellátást az Egyesült Királyságban.

A számot egy személyes interjún való megjelenést követően állítják ki a jogosultaknak. Mindenki jogosult a kártyára, aki életvitelszerűen, munkavégzés céljából szeretne az országban élni. A kártyára való jelentkezés leghamarabb az Egyesült Királyságba érkezést követő 24 óra múlva intézhető a 08001412075-ös telefonszámon. Míg korábban heteket is kellett várni az interjúra, mostanában már rugalmasan, sokszor 1-3 napon belül időpontot kapunk, de időnként (amikor több jelentkező van az egyes munkaügyi irodáknál) továbbra is lehet 1-2 hét. Az interjúhoz alapfokú angol nyelvtudás elegendő szokott lenni, de ha ennél alacsonyabb szintű a nyelvtudásunk, vagy bizonytalanok vagyunk szóban, akkor kérhetünk ingyenes tolmácsot az interjú időpontjának igénylésekor. Az interjúhoz szükségünk lesz útlevélre vagy személyigazolványra, a lakcím igazolására (pl: lakásbérleti szerződés) és az időpontkéréskor megkapott referenciaszámra.

A sikeres interjút követően, általában, kb 6 hét múlva kapjuk meg az N.I. számunkat. Mielőtt bárki azt hihetné, hogy akkor addig nem is dolgozhat, míg meg nem érkezik az N.I. száma, mindenkit megynyugtatunk, hogy ez nem így van. A munkáltatók  elfogadják, ha valaki időpontot kapott (amit igazolni tud az interjú időpontjának igénylésekor kapott  kapott referenciaszámmal) N.I. szám interjúra.

FONTOS:

Az N.I. szám igénylése (az esetlegesen felmerülő telefondíjon kívül) és a kártya is teljesen ingyenes. A Londoni Magyarok lakóinak az N.I. szám interjúra időpontot kérünk. Bővebb információ: https://www.gov.uk/apply-national-insurance-number